אנדומטריוזיס הינה מחלה תלוית אסטרוגן המתאפיינת בדלקת כרונית באגן (עוד על אנדומטריוזיס ניתן לקרוא כאן). תזונה ותוספי תזונה יכולים להשפיע על התהליך הדלקתי, פעילות מערכת החיסון ורמות האסטרוגן בגוף ובכך להוביל להקלה בכאבים ואולי אף למנוע את התפשטות נגעי האנדומטריוזיס. במאמר זה אנסה להסביר את השיקולים להוספת ויטמין D כתוסף תזונה כחלק מהטיפול באנדומטריוזיס

אנדומטריוזיס וויטמין D – איך הם קשורים ?

נוכחות קולטנים לויטמין D במערכת הרבייה ובאנדומטריום (רירית הרחם) מעידה באופן ברור שיש לוויטמין D תפקיד ברקמות אלו.

האם ויטמין D משפיע ישירות על האנדומטריום- רירית הרחם?

כן- ברירית הרחם נמצאים קולטנים לוויטמין D לאורך כל שלבי המחזור החודשי (קישור). בנשים עם אנדומטריוזיס רירית הרחם אינה תקינה ואנו עדים לכך שישנו תהליך מטובלי לא תקין של ויטמין D, דבר שיכול להשפיע על פעולת המערכת החיסונית.
על הטיפול באנדומטריוזיס בתזונה ניתן לקרוא כאן

האם זה נכון שאצל נשים עם אנדומטריוזיס מערכת החיסון כלל לא עובדת בצורה תקינה ולכן ישנה דלקתיות מוגברת?

כן- ישנה פעילות לא תקינה של מערכת החיסון והתהליכים שמערכת החיסון מעורבת בהם, במקום להצליח ולרפא את הדלקת, למעשה מובילים לפעולה הפוכה. לוויטמין D ישנה השפעה על פעולה תקינה של המערכת החיסונית וויסות תגובות דלקתית ולכן יתכן שחסרים שלו לוקחים חלק בהיווצרות מחלות דלקתיות ושרמות תקינות שלו יעזרו בריפוי

מה לגבי השפעה על כאבי המחזור הקשים האופייניים ?

בשני מחקרים שבדקו את ההשפעה שיש לויטמין D על תסמונת קדם וסתיות נמצאו תוצאות מעניינות. במחקר אחד שבדק את ההשפעה של אכילת מזונות עשירים בוויטמין D על כאבי מחזור (חשוב להדגיש כי המחקר לא נערך על חולות אנדומטריוזיס בלבד אך אנדומטריוזיס הינה הגורם השכיח ביותר לכאבי מחזור) מצא שבקרב נשים שאכלו מזונות עשירים בוויטמין D היה סיכוי מופחת לתופעות קדם ווסתיות . מחקר נוסף שבדק את ההשפעה של מתן חד פעמי של ויטמין D במינון 300,000 IU/ml 5 ימים לפני הופעת הווסת הוביל להקלה של 41% בעוצמת הכאב. ההקלה בכאב נמשכה לא רק בזמן הווסת הסמוכה אלא נמשכה לאורך 60 הימים העוקבים
על הטיפול בכאבי מחזור ואנדומטריוזיס ניתן לקורא כאן

האם ויטמין D יכול למנוע אנדומטריוזיס?

מחקר גדול משנת 2013 הראה שלנשים עם רמות גבוהות של 25-hydroxyvitmain-D3 בדם וצריכת מוצרי חלב גבוה (בד”כ מועשרים בצורה מלאכותית בתוספות של ויטמין D) יש סיכוי נמוך יותר להיות מאובחנות עם אנדומטריוזיס.

האם כדאי לקחת ויטמין D לבד או שמומלץ לשלב עם תוספים נוספים?

ישנם היום מחקרים שמראים שהשפעתו של ויטמין D על פעולת מערכת החיסון תהיה חזקה יותר כשהוא משולב עם כורכומין. כיוון שגם לכורכומין ישנן תכונות אנטי דלקתיות, אני חושב שיש היגיון לשלב את שניהם כחלק מהטיפול.

מה המינון המומלץ?

בשנת 2010 הוציא המכון האמריקאי לרפואה המלצה לצריכה של 600 יחידות בינ”ל ליום. מינון זה נחשב כיום לנמוך יחסית וניתן למצוא מחקרים והמלצות גם באתרים של קופות החולים השונות למינון של 1,000 יחידות בינ”ל ליום. הסיכון להרעלה של ויטמיןD הוא נמוך מאוד.     מקורות:  

White JH. Vitamin D signaling, infectious diseases, and regulation of innate immunity. Infect Immun. 2008;76(9):3837–43. Bertone-Johnson ER, Chocano-Bedoya PO, Zagarins SE, et al. Dietary vitamin D intake, 25- hydroxyvitamin D3 levels and premenstrual syndrome in a college-aged population. J Steroid Biochem Mol Biol 2010;121:434–7. Lasco A, Catalano A, Benvenga S. Improvement of primary dysmenorrhea caused by a single oral dose of vitamin D results of a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Arch Intern Med 2012;172:366–7 Harris H, Chavarro J, Malspeis S, et al. Dairy-food, calcium magnesium, and vitamin D intake and endometriosis: a prospective cohort study. Am J Epidemiol 2013;177:420–30.

Call Now Button