אני זוכר בבהירות את הרגע המשחרר בו הרגשתי לראשונה רעב, ולמרות זאת ידעתי שאני לא באמת צריך לאכול. שזה בסדר, שהכל בסדר. הרגע הזה הגיע אחרי תקופה לא ארוכה בה התחלתי לוותר על ארוחות הערב כחלק מתרגול של צום לסרוגין. לרגע הזה קדמה הבנה יותר מפתיעה, שהגיעה בימים הראשונים של התרגול – לא לאכול בערב זה קל יותר מלנסות לאכול בריא/מעט.
כאן אולי המקום לעצור רגע ולהתוודות – אין לי אנדומטריוזיס או שחלות פוליצסטיות (ככה זה כשאתה גבר…). הסיבה בגללה התחלתי לתרגל צום לסרוגין, היתה ההבנה שמדובר בכלי טיפולי חשוב. אבל היתה לי בעיה, פחדתי להמליץ עליו מבלי להבין בעצמי: האם וכמה זה קשה? איך זה מרגיש?
ידעתי שרק אם אצליח לעשות את מה שנראה לי באותו הזמן ״משהו שרק משוגעים עושים״, אוכל להמליץ עליו בלב שלם למטופלות שלי.
אז פשוט התחלטתי לנסות…
אני זוכר בברור שביום הראשון פחדתי להרגיש רעב וחלש וכמה הופתעתי כשזה לא קרה. אז המשכתי ליום נוסף, וזה הרגיש נעים ונוח ורק נהיה קל יותר…
בפוסט הזה אני מתכוון להסביר איך לדעתי ומנסיוני נכון להתחיל את התרגול. הוא מתבסס על הנסיון האישי שלי ושל המטופלות שלי שבחרו לנסות לצום.
אף אחד מאיתנו לא מתכוון לנסות ולהתחיל לרוץ 5 ק״מ, מבלי שהוא התאמן קודם בריצה (שלא לומר הליכה…) קצרה יותר.
מאותה הסיבה, לפני שאתם מנסים לדלג על ארוחת הערב, כדאי קודם לנסות פשוט להקדים אותה.
תתחילו בשבוע הראשון ליצור פער של 12 שעות בין ארוחת הערב/לילה לארוחת הבוקר. בשבוע לאחר מכן תעלו ל־14 שעות ורק לאחר מכן ל־16 שעות.
הסיבה שאני אומר בביטחון שזה קל, היא שראיתי כבר מספיק מטופלות שעברו את התהליך הזה. הרבה מהן מצליחות להגיע ל־16 שעות צום כבר לאחר שבוע, כשהקלות שבה הדבר נעשה תמיד מפתיעה אותן.
קודם כל, זכרו שחלק משעות הצום עוברות בשינה.
הקושי הוא מנטאלי, לא פיזי!
הגוף שלכן/ם מתוכנן אבולוציונית לצום. הקושי להתגבר על תחושת הרעב הוא אמיתי, אבל חשוב לזכור שתחושת הרעב נעלמת ברגע שמתרגלים לא לאכול בערב. וזה קורה די מהר! (כפי שכתבתי בפוסטים קודמים >>).
במידה ובימים הראשונים אתם מרגישים שאתם ממש חייבים לאכול, אבל רוצים להמשיך בצום, ניתן לאכול מעט אגוזי מלך ומקדמיה. אלו אגוזים בעלי אחוז שומן גבוה והם לא ישברו את הצום בצורה קשה.
חשוב מאוד לשתות!
כל משקה שאינו מכיל קלוריות ושאינו גורם להפרשת אינסולין הוא טוב:
מים, תה, תה ירוק, חליטות עלים, קפה ללא סוכר וחלב, סודה.
מים ותה ירוק הם המומלצים שלי. כל שאר המשקאות הם גם טובים.
אין שום סיבה לתחושת חולשה או כל תחושה רעה אחרת.
מבחינתי אלו סימני מצוקה של הגוף וצריך להבין את הסיבה ולהתייחס אליהם בהתאם.
במידה ולא מדובר בתחושה רגעית חולפת – לכו לאכול!
צום כל כך קצר לא אמור לגרום לשום תחושה כזו. בדקו טוב את התזונה שלכם לאורך היום. לא פעם אני מוצא שתזונה שאינה מספיק טובה לאורך היום היא הסיבה לקושי. לא סתם קיים הכלל הבא – Feasting and fasting…
מטרתו של צום לסרוגין היא להגביל רק את שעות האכילה, לא את המרכיבים שלה.
תרגול צום לסרוגין מחייב אותנו להקפיד על התזונה שלנו, כך שהיא תישאר מלאה ותספק את כל המרכיבים שהגוף צריך. במידה ואתם מתכוונים לדלג על ארוחת הערב שלכם, הקפידו שארוחת הבוקר והצהריים תהיינה ארוחות גדולות, מלאות ומשביעות.
אחד הדברים שהבחנתי בהם, הוא שקל לי יותר לצום בימים בהם אני ממעט באכילת פחמימות החל מארוחת הצהריים.
את עיקר הפחמימות אני ממליץ לאכול בבוקר. בצהריים אני משתדל שהארוחה תכלול חלבון, ירקות ובמידת הצורך רק מנה קטנה של פחמימה. את מנות הפרי אני ממליץ לשלב בין ארוחת הבוקר לצהריים, ולשלב את הפירות עם שקדים ואגוזים.
בתחילת הדרך, כשעוד פחדתי שארגיש רעב, הייתי אוכל בשעה 16:00 מעט ירקות/אגוזים/פרי+אגוזים. באותה תקופה הרגשתי, שתוספת המזון לפני תחילת הצום מרגיעה את החשש שלי מפני הרעב. לאחר שקיבלתי ביטחון והבנתי שאני לא מרגיש רעב או חלש, הפסקתי לאכול אותם וכך למעשה הארכתי את שעות הצום.
הצום יעיל יותר כאשר הוא מתחיל בשעות הצהריים-ערב המוקדמות. הסיבה לכך טמונה פשוט ביכולת הטובה שלנו לעכל ולפרק פחמימות וסוכרים בשעות הבוקר.
ההמלצה שלי היא להתחיל לצום בין השעות 15:00-18:00, ולחזור לאכול שוב בין 7:00-10:00 בבוקר. 16 שעות הפרש בין ארוחת הצהריים/ערב ועד ארוחת הבוקר הן היעד המינמאלי. אנשים רבים מצליחים להאריך את הצום בעוד שעה שעתיים, וככה נהנים יותר מההשפעה הטובה שלו.
התחושה שלי היא שיצירת רצף של ימים מייצרת השפעה חזקה יותר מאשר תרגול שלו לסרוגין. יצירת רצף של 4-5 ימים הוא מצויין.
הסיבה שחשוב לשמור על רצף של כמה ימים, היא שמדובר על צום מאוד קצר (למעשה זה לא ממש צום…). לגוף לוקח מספר שעות עד שהוא ״נכנס למצב של צום״. הדרך לזרז את תחילת ״פעולת הצום״ היא על ידי שמירה על תזונה דלת פחמימות וסוכרים, ויצירת רצף של ימים.
אני ממליץ תמיד להתחיל במוצ״ש, בגלל שסוף השבוע מצטיין באכילת כמויות גדולות מהרגיל.
תרגול הצום חייב להשתלב באורח החיים שלכם. אם אתם יוצאים עם חברים, מוזמנים לאירוע וכו׳, פשוט תאכלו כמו כל אחד אחר. מחר מתחיל יום חדש!!!
הכוח של הצום הוא בכך שהוא הופך חלק מהשגרה הרגילה שלכם, מתורגל לאורך שבועות, חודשים ושנים. שם טמון הכוח הגדול שבו. אל תפחדו ״לזוז״ ימינה או שמאלה, ניתן בקלות לשנות את שעות הצום ואת הימים שאתם מחליטים לתרגל אותו. מים חוצבים בסלע בכוח ההתמדה! ככה גם הצום!
כמובן שניתן לשחק מעט עם שעת ארוחת הערב, אבל לדעתי לא טוב לאחר אותה בהרבה.
חלק מהמטופלות לא מצליחות לוותר על ארוחת הערב (בד"כ בגלל סיבות טכניות, הקשורות לאורח החיים ולשעות העבודה), אבל כן מצליחות לוותר על ארוחת הבוקר ולייצר 16 שעות של צום עד ארוחת הצהריים. מדובר על מצב פחות טוב מצום לילה, אבל לפעמים זו פשרה הכרחית.
אז קדימה – לצום!!!
הפוסט הבא יעסוק בשאלות שעולות לגבי השימוש בכורכום ו/או כורכומין כחלק מהטיפול באנדומטריוזיס.
היי אודי והקוראות. כמה נקודות מהלימוד העצמי שלי בשנים האחרונות, שעלו בדעתי מקריאת הפוסטים על צום לסירוגין:
1. קודם כל, בתקופה שאכלתי את הארוחה האחרונה שלי באזור 16-17, חוויתי שמתעוררת בבוקר שמחה יותר, צלולה יותר, אחרי שישנתי טוב יותר, וללא כאבי הגב הכרוניים.
2. התהליך שמבזבז הכי הרבה אנרגיה לגוף הוא העיכול. ככל שנרבה בארוחות ובנשנושים ביניהן, ככל שהמזונות יהיו כבדים ויידרש יותר זמן עיכול (ואלו הם מזונות מן החי, מזונות מעובדים, כן שילובים לא נכונים של מזונות, בעיקר חלבון ועמילן יחד ומזונות דלים במים), והגוף יזדקק ליותר תהליכים כדי להפיק מהמזון אנרגיה ונוטריאנטים, כך נשלם ביותר אנרגיית חיים לשם כך, נהיה תשושים יותר וחולים יותר.
מזונות קלים, עשירים במים ומזינים עדיפים תמיד, המחיר שלהם בעיכול קל, התרומה שלהם גבוהה. הקלים והמזינים ביותר – פירות בשלים, עלים רכים ולא חריפים (חסות בעיקר) וירקות לא קשים (מלפפון, עגבניה, פלפל, אבוקדו – שהם בעצם גם פירות). יש שיאמרו שזו התזונה האופטימלית (לורן לוקמן, דאגלס גראהם). מנסיוני, הם צודקים מבחינות רבות.
3. הפוגות של מים בלבד בין ארוחות חשובות לעיכול אופטימלי ולניקוי עמוק של רירית הקיבה.
למה רק מים? כדי לאפשר לגוף תנאי צום, בהם הוא מפנה את האנרגיה שלו לניקוי עמוק יותר ולפיכך להבראה, יש להמנע מהכנסת נואריאנטים לגוף. אמנם צום אמיתי מתחיל רק ביום השלישי וצום קצר הוא רק תחילת תהליך, אבל גם ההתחלה לא תקרה היטב אם הגוף יידרש לפירוק קפה/חלב (לא בריא ביותר כשלעצמו, בטח לאיזון הורמונלי)/תה וכד'. אמנם צום נוזלים/מיצים קל לגוף בהרבה מאכילה, ולכן נראות תוצאות טובות כבר כשמקלים על הגוף בצורה כזאת, אבל הגוף עדיין עסוק בעיכול וניקוי מה שהוכנס אליו ופחות בניקוי עמוק של רירית הקיבה וסילוק רעלים עמוק יותר – המביא להחלמה ממצבים שונים. ז"א, הכנסת נוטריאנטים לגוף אפילו רק בנוזלים, שומרת על מצב של כיבוי שריפות ולא תיקון יסודות. צום אמיתי הוא צום מים. רק מים.
4. חלון אכילה קטן במהלך היום, בין 12 ל-16 הוא אידיאלי. אכילה בשעות היום היא המתאימה ביותר לגופנו, כפי שאורי ציין, אך, אין טעם להתחיל לאכול מוקדם לפני שהגוף באמת רעב.
5. רעב אמיתי הוא תחושה נעימה בגרון, דומה לצמא, והפקת רוק מוגברת. התחושות המקושרות אצלנו עם רעב – אלו שמקשות עלינו את הצום לרוב – כאבי ראש, חולשה, סחרחורות, קרקורי בטן וכד' – הן תופעות של ניקוי ולא של רעב. ניתן לקרוא להן רעב רעלי כי הן קורות כשיש הפוגה בין ארוחות כשהגוף מתפנה סוף סוף לניקוי עמוק יותר ומשחרר את הפסולת, הרעלים, למחזור הדם כדי להתנקות מהם. כשהתזונה נקיה מאוד התופעות האלה לא קורות. אנו חושבים שזה רעב כי כשנאכל הן ייפסקו, אבל זה בגלל שהניקוי ייפסק, כי הגוף הפסיק לנקות, ועבר לכיבוי השריפה – העיכול של הארוחה החדשה.
בהרגלי האכילה הרווחים של נשנוש אינסופי, הגוף שלנו עסוק בעיכול כל הזמן ואינו פנוי לניקוי עמוק המתרחש כאשר העיכול הסתיים, ונשתים אך ורק מים.
אגב, מים חיוניים לניקוי, הם מסייעים להנעת הפסולת בגוף. צום יבש ללא מים הוא מסוכן מאוד.
6. כדי להמנע מתסמיני ניקוי אקוטיים שיתפרצו כאשר לגוף פתאום תתפנה אנרגיה לניקוי (תהליך בריא אך לפעמים קשה להכלה ומביא להפסקת הנסיונות), ניתן לעבור בהדרגה לתזונה נקיה יותר, ואז לאט לאט לקצר את חלון האכילה.
7. באופן כללי, מאוד מומלץ לשתות הרבה מים, לאט לאט, לגימה אחרי לגימה (שתיה של כמויות גדולות מעמיסה על הכליות ומשלחת אלקטרוליטים).
רובנו מיובשים למדי עקב מיעוט שתיה וצריכת מזונות דלים במים שמצריכים מהגוף מים לשם העיכול, על חשבון ייבוש עור, ריריות ואיברים. תזונה של פירות וירקות טריים מלאה במים ולא מכבידה על הגוף כך.
דרך המלך להבנתי היא תזונה קלה, נקיה ומזינה, בחלון אכילה קטן בשעות היום, לצד צומות מים ממושכים בפיקוח מומחה מדי פעם (הפותרים בעיות רפואיות רבות). גם צום מים של 24 שעות אחת לשבוע, מועיל (מנסיוני אין בו רעב אלא קלילות וצלילות).
חשוב:
*להבנתי המועטה, לא מומלץ לשלב צומות (ארוכים) בהריון, אך כן כהכנה אליו. ובכל מקרה מוטב לצום צום מים מעל 24 שעות רק בליווי מומחה.
**חולי וחולות סכרת מצריכים ייעוץ ספציפי.
*מדללת אלקטרוליטים ולא 'משלחת'
** אודי ולא אורי.
auto spell…
האם יש הבדל משמעותי מצום בוקר?
לדעתי כן.
ההבדל ברגישות של הגוף לאינסולין בין הבוקר לערב מגיע לפער של עד 30%. לכן לדעתי כדאי מאוד שהצום יהיה בשעות הערב במקום הבוקר. אבל עדיף לצום בבוקר מאשר לא לצום בכלל.