צילום רחם

צילום רחם היא בדיקת הדמיה, המתבצעת במכון רנטגן, ומטרתה לברר האם אי הפריון נגרם כתוצאה מסיבות מכאניות , המונעות את המפגש בין הזרע לביצית והימצאותן של הידבקויות ברחם המפריעות להשרשה.
לעתים מבוצעת הבדיקה, כחלק מברור הגורם להפלות חוזרות, במטרה לאבחן האם נגרם עקב הפרעה מבנית או הדבקויות.
במקרים בהם האישה סבלה בעבר מזיהומים באגן או הפלות חוזרות, המהוות גורם סיכון להידבקויות וחסימות, הבדיקה תתבצע כבר בתחילת תהליך הבירור.

הבדיקה מתבצעת בסמוך לסיום הווסת ולפני הביוץ. ביצוע הבדיקה בסמוך לביוץ עלול לפגוע בהריון צעיר במידה ויתרחש. אין צורך בהכנה כלשהי לפני הבדיקה, אך מומלץ ליטול משכך כאבים (לא מקבוצת הנקסין אוה וולטרן). יש להימנע מקיום יחסי מין, לא מוגנים, מסיום הווסת ועד הבדיקה.

מהלך הבדיקה

הבדיקה מתבצעת בשכיבה, כאשר מעל הנבדקת נמצא מכשיר הרנטגן המבצע את פעולת ההדמיה. הרופא, לאחר חיטוי והרחבת צוואר הרחם מחדיר צינורית לצוואר הרחם, דרכה מוזרם החומר הניגודי. הרופא, בעזרת מכשיר הרנטגן, עוקב אחרי הפיזור של החומר הניגודי בחלל הרחם, החצוצרות וחלל האגן. חלק זה של הבדיקה מלווה לעיתים בתחושת לחץ וכאב. במידה והחומר מתפזר מהחרם, אלל החצוצרות ויוצא אל חלל הבטן/ האגן, הדבר מלמד שהחצוצרות פתוחות ואין מכשול, המונע מפגש בין הזרע לביצית. העדר צביעה/פיזור של החומר הניגודי, יעיד על קיומן של הידבקויות בחלל הרחם, מצב המהווה גורם סיכון להפלות חוזרות ולאי פריון.

חלק מהנשים מדווחות על כאבים גם לאחר סיום הבדיקה ואף על כאב הנמשך מספר ימים. לעיתים יופיע דימום קל, הנגרם כתוצאה מהרחבת צוואר הרחם. הפרשת החומר הניגודי יכולה להימשך גם במהלך היום לאחר הבדיקה.
במידה והכאבים אינם חולפים ואף מתגברים, מופיע חום והדימום אינו נחלש ואף מתגבר (חזק יותר מהדימום המוכר מהדימום הווסתי) יש לפנות לרופא להמשך מעקב, שכן כמו כל בדיקה פולשנית, ייתכנו (בשכיחות נמוכה), סיבוכים כגון זיהום, או פגיעה מכנית בצוואר הרחם או ברחם.
לעתים, בעקבות החדרת החומר הניגודי, מתרחשת פתיחה של חסימות והידבקויות, שנוצרו כתוצאה מדלקות. מסיבה זו יש נשים הנכנסות להריון מיד לאחר הבדיקה וללא צורך בטיפול נוסף.

מהי בדיקה תקינה

בדיקה תקינה היא בדיקה בה הרופא מצליח לראות את החומר הניגודי מתפזר בחלל הרחם והחצוצרות באופן מלא, תוך מעבר חומר הניגוד דרך החצוצרות לחלל האגן.
במידה ונצפו חסימות האישה תופנה להמשך טיפול. לעתים ניתן לבצע פתיחה של החסימות באמצעים כירורגיים ולעתים יהיה צורך בהמשך טיפול בעזרת הפריה חוץ גופית, המאפשרת עקיפת המחסום הפיזי.

.

Call Now Button