ראשי » מילון מונחים
מילון מונחים
תוכן עניינים
טכניקות הפריה
In vitro fertilization – הפריה חוץ גופית
תהליך שבו הביציות שנשאבו מהאישה (לאחר שעברה גירוי הורמונאלי שמטרתו להבשיל מספר רב של ביציות) מופרות עם תאי הזרע, מחוץ לגופה של האישה, במעבדה. הביצית/יות המופרות מוחזרות לרחמה של האישה. טיפול זה מתאים לזוגות הסובלים מבעיית אי פריון מסיבות שונות כגון: חשימה בחצוצרות, איכות ביציות נמוכה ( ראה/י רזרבה שחלתית נמוכה), בעיות בתאי הזרע, לאי פריון לא מוסבר ועוד…
Intracytoplasmic sperm injection – מיקרומניפולציה
בטכניקה זו מחדירים באופן מלאכותי את תא הזרע הנבחר אל תוך הביצית. יתרונה הגדול של השיטה בכך שמאפשרת הפריה של ביציות גם במקרים שאי הפריון נובע מאיכות זרע נמוכות מאוד ו/או מורפולוגיה לא תקינה.
Assisted Hatching – הנצה
בטכניקה זו מבוצע חור במעטפת הביצית המופרית. מטרתה היא לסייע לביצית המופרית להיפרד מהקרום השקוף שמקיף אותה. תהליך זה הינו תנאי נדרש להשתרשות והוא מומלץ לנשים מעל גיל ארבעים, כיוון שאצלן המעטפת נוטה להיות קשה יותר, או במקרים של טפולים עם כשלונות חוזרים. ישנה סברה שבעקבות “פריצת” המעטפת, קל יותר לביצית ולרירית הרחם ליצור קשר זו עם זו, ובכך להוביל להשתרשות. משפרת את סיכויי ההריון באותן נשים להם היא מתאימה, בעיקר נשים בנות 40 שנה ויותר עם מעטפת עבה וקשיחה או בנשים עם כשלונול חוזרים.
הורמונים
אסטרדיול – Estradiol
אחד מהורמוני האסטרוגן, המופרש בעיקר מהשחלה בנשים פוריות. עליה ברמותיו, המתרחשת בשבועיים הראשונים של המחזור (מהווסת ועד הביוץ) מובילה לצמיחת רירית הרחם, ושנויים בהפרשת הנרתיק. מעקב אחר רמותיו מאפשר הערכה של תגובת השחלות, מספר הזקיקים וקצב גדילתם (בין אם כחלק מטפול הורמונאלי או במחזור רגיל).
אסטרוגן- Estrogens
הורמוני האסטרוגן מתייחסים לקבוצת הורמונים האחראית, לגדילה והתפתחות של אברי המין אצל נשים. הקבוצה כוללת את ה’אסטרון’ (Estrone), ‘אסטראדיול’ (Estradiol) (החשוב ביותר בנשים בגיל הפוריות), וה- ‘אסטריול’ (Estriol). האסטרון והאסטרודיול מופרשים בעיקר מהשחלה, בנשים פוריות ואילו האסטרון מופרש מהשלייה במהלך ההריון. האסטרוגן שולט על גדילת רירית הרחם, בשלב הראשון של המחזור, בו גדלים הזקיקים. בנוסף מיצר שינויים בשדיים בגיל ההתבגרות ובמהלך ההיריון.
פרוגסטרון – Progesterone
הורמון המופרש בעיקר, בחלק השני של המחזור, לאחר הביוץ, מהגופיף הצהוב (Corpus Luteum) שבשחלה. תפקידו לעבות ולהכין את רירית הרחם להשתרשות. הירידה ברמותיו, לאחר התנוונות הגופיף הצהוב, מובילה לדימום הווסתי. במידה והגוף מזהה תחילתו של הריון, הגופיף הצהוב ממשיך להפרישו עד אשר השלייה מתפתחת ומייצרת אותו ברמות מספיקות.
הורמון ה- LH
הורמון ה- LH המופרש מבלוטת יותרת המוח לקראת הביוץ. העליה החדה ברמותיו מובילה לביוץ. לאחר הביוץ הוא גורם לזקיק ממנו יצאה הביצית להפוך לגופיף הצהוב אשר אחראי על הפרשת הפרוגסטרון. בהורמון זה נעשה שימוש, בחלק מתרופות הפריון, במטרה לגרות את השחלות ולהוביל להתפתחותם של מספר רב של זקיקים.
הורמון מגרה זקיקים – FSH
Follicle Stimulating Hormone מופרש מבלוטת יותרת המוח ומוביל להתפתחות הזקיק בשחלה. בגברים מוביל להתפתחות תאי זרע. מדידתו ברמות גבוהות בתחילת המחזור, יעיד על ‘רזרבה שחלתית נמוכה’. בהורמון זה נעשה שימוש בחלק מתרופות הפריון בכדי להוביל להתפתחותם של מספר רב של זקיקים.
פרולקטין – Prolactin
הורמון המופרש מבלוטת יותרת המוח ותפקידו בנשים, לסייע בייצור חלב לאחר הלידה. מלבד השפעתו על השדיים, הוא מעקב ייצור של הורמוני ה FSH ו- Gnrh וכך מונע ביוץ. נוכחותו ברמות גבוהות עלול למנוע הופעת מחזור. בגברים לוקח הורמון זה חלק בתהליך יצור תאי זרע.
הורמון משחרר גונדוטרופינים – GnRH
Gonadotropin Releasing Hormone הורמון המשוחרר מבלוטת ההיפותלמוס ומוביל לשחרורם של הורמוני ה- FSH ו- LH מבלוטת יותרת המח. חלק מהתרופות המייצרות דיכוי הורמונאלי, מובילות לשחרור הורמון זה מההיפותלמוס, עד לריקונה ובכך נמנע הגירוי השחלתי.
טסטוסטרון – Testosterone
הינו הורמון המין הגברי, אך קיים גם, ברמות נמוכות, בנשים. הימצאותו ברמות גבוהות עלול להוביל לאי סדירות במחזור ותופעות נוספות.
הורמון האנטי מלריאני – AMH
הורמון זה מופרש מהזקיקים הקטנים (בלתי ניתנים למדידה) ומהזקיקים בשלב הביניים (הקטנים מ 4 מ”מ). רמותיו מעידות על כמות הזקיקים (ולא על איכותם) הקיימת בשחלה.
מדידת רמותיו הינה דרך נוספת להעריך את מצב ותפקוד השחלות (בנוסף לבדיקת הפרופיל ההורמונאלי).
הורמון שלייתי אנושי – beta HCG
הורמון זה מיוצר לאחר השתרשות העובר ברירית הרחם ומופרש אל הדם. בדיקת דם לגילוי הריון מאתרות את רמותיו ובתחילת הריון אנו מצפים שערכיו יגדלו פי 1.5-2 בכל יומיים
זרע
השבחת זרע
בתהליך זה נלקחת דגימה מנוזל הזרע וממנו נבחרים תאי הזרע האיכותיים ביותר. חשוב לציין שתהליך זה אינו משביח את הזרע אלא רק מבודד את התאים האיכותיים יותר, בעלי הצורה והתנועתיות הטובים. התהליך מתבצע על ידי, הפרדת תאי הזרע מנוזל הזרע והכנסתם אל נוזל הדומה לזה הנמצא בחצוצרה. בצורה זו ניתן לאסוף את תאי הזרע שנעים בצורה הטובה ביותר. השבחה / שטיפה של הזרע מתבצעת במקרים בהם אי הפריון נובע מתנועה לא תקינה וספירה נמוכה של תאי זרע.
מז”א – MESA
micro-epididymal sperm aspiration טכניקה כירורגית בה שואבים תאי זרע מתוך צינור האפידידימיס (מקשר את חבל הזרע עם האשך). טכניקת טיפול זו מלווה לאחר מכן במיקרו מניפולציה (לייצר קישור למונח) בכדי להבטיח הפריה. משמשת במקרים בהם נוזל הזרע לא מכיל תאי זרע כלל(azoospermia), או תאי זרע שאינם נעים ואף תאי זרע מתים (necrospermia).
טז”ה – TESE
Testicular Sperm Extraction טכניקה בה לוקחים דגימה מרקמת האשך ומשתמשים בה בכדי לבודד תאי זרע. כמות הזרע הנאספת בטכניקה זו אינה גדולה ולכן הליך זה מלווה במיקומניפולציה (לייצר קישור למונח) כדי להבטיח הפריה. משמשת במקרים בהם נוזל הזרע לא מכיל תאי זרע כלל(azoospermia), או תאי זרע שאינם נעים ואף תאי זרע מתים (necrospermia).
טז”א – TESA
Testicular Sperm Aspiration טכניקה המשמשת לשאיבת תאי זרע ישירות מהאשך. נמצאת בשימוש במקרים קשים במיוחד בהם נוזל הזרע לא מכיל תאי זרע כלל(azoospermia), או תאי זרע שאינם נעים ואף תאי זרע מתים (necrospermia). כמות הזרע הנאספת בטכניקה זו אינה גדולה ולכן הליך זה מלווה במיקרומניפולציה (לייצר קישור למונח) כדי להבטיח הפריה.
PESA
percutaneous epididymal sperm extraction- PESA
טכניקה לא כירורגית (להבדיל מ MESA) בה שואבים תאי זרע בעזרת מחט ישירות מהאפידידימיס ללא צורך בביצוע חתך.