האם אי פעם שאלת את עצמך מה הקשר של אנדומטריוזיס לבדיקת CA-125? עד כמה הבדיקה מדוייקת? למה רופאים משתמשים בה? והאם לטיפול ברפואה סינית יכולה להיות השפעה עליה?
הפוסט הזה בדיוק בשבילך!
CA-125 הינו חלבון סמן (לעתים נקרא מרקר – marker) שמיוצר על ידי תאי סרטן או על ידי תאים בריאים כתגובה לתהליך סרטני. השימוש בו נעשה בעיקר בנשים עם סרטן השחלות, כאשר רמתו נמצאת בקשר ישיר לנפח הגידול:
רמה תקינה הינה מתחת ל־35u/ml.
הבעיה היא שמדובר במדד שאינו ספציפי וגם לא תמיד מדויק. בכ־20% מהמקרים, למרות שקיים גידול סרטני בשחלה, הבדיקה תראה רמות תקינות.
מהצד השני, ניתן למצוא עליה ברמות CA-125 במקרים שאינם קשורים לגידולים סרטניים, כגון דלקת בקרום שעוטף את איברי הבטן (קרום הצפק), בזמן וסת, כשיש שרירנים ברחם ועוד.
אנדומטריוזיס וגם אדנומיוזיס הם שני מצבים שגורמים לרמות גבוהות של CA-125.
מחקרים מראים שישנו קשר בין רמות גבוהות של CA-125 למצבים מתקדמים של אנדומטריוזיס. במחקרים של אנדומטריוזיס ברמה חמורה ניתן לראות ערכים שמגיעים עד ל־200u/ml.
במצבים קלים יותר של אנדומטריוזיס, יש פחות התאמה.
הדבר הראשון שחשוב לזכור הוא שהבדיקה אינה בדיקה מאבחנת! ולכן במידה ונעשה בה שימוש, הוא שימוש משלים. לדוגמא, במקרים בהם נשים מציגות סימפטומים שמתאימים לאנדומטריוזיס, אך לא ניתן למצוא ממצאים בבדיקת אולטרסאונד.
בעבר, חלק מהרופאים עקבו אחרי רמות CA-125 בכדי לנסות להבין האם ישנה התקדמות של המחלה, אבל בעקבות מחקרים חדשים שהראו את חוסר הדיוק שלה, כיום נעשה בה שימוש הולך ופוחת.
חלק מהמחקרים שבחנו את ההשפעה המיטיבה שיש לדיקור סיני על אנדומטריוזיס, לא הסתפקו רק בבדיקה של עוצמת הכאב – שהיא עניין סובייקטיבי, אלא עקבו גם אחר מדד אובייקטיבי – השינוי ברמות CA-125.
בסקירת מחקרים (מטה-אנאליזה) שהתפרסמה בשנת 2017, נמצאה ירידה משמעותית יותר ברמות ה־CA-125 במטופלות שעברו טיפול בדיקור ביחס לקבוצת הביקורת שטופלה תרופתית או בצמחי מרפא.
מחקרים אלו מראים שוב את ההשפעה המיטיבה שיש לדיקור על אנדומטריוזיס.
יש לך שאלה? משהו שקראת לא היה לך ברור?ֿ
מוזמנת להגיב ולשאול ואשמח לענות לך!