זה בטח קרה גם לך – מצאת את עצמך קוראת משהו שקראת בעבר ופתאום זה הכה בך! איך יכול להיות שפספסת כמה המידע הזה חשוב ורלוונטי?!
זה בדיוק מה שקרה לי עם ויטמין די ואנדומטריוזיס.
כבר כתבתי כאן באתר על הקשר בין ויטמין די לכאבי מחזור ואנדומטריוזיס, אבל הפעם אני רוצה להרחיב ולהדגיש כמה נקודות מאוד חשובות ופחות מוכרות שאת חייבת לדעת:
ועכשיו קצת יותר בהרחבה…
כל מי שמרכיב פאזלים יודע שמתחילים מהמסגרת. במקרה שלנו המסגרת מורכבת מההבנה של התפקידים והתהליכים בהם ויטמין די מעורב.
בשנים האחרונות למדנו שלוויטמין די יש השפעה רחבה הרבה יותר ממה שידענו בעבר. הנה רשימה חלקית של התהליכים בהם הוא מעורב ומשפיעים על אנדומטריוזיס:
כל התהליכים החשובים הללו מתרחשים בצורה לא תקינה באנדומטריוזיס!!
בשלב השני (בטח בפאזלים קשים כמו באנדומטריוזיס) מפרידים את החלקים ע״פ הצבעים והגוונים שלהם. במקרה שלנו חשוב להבין את הזירות השונות עליהן משפיע המחסור בוויטמין די:
מחקר שעקב אחרי 70,566 נשים לאורך 14 שנים מצא שבקרב הנשים עם רמות ויטמין די הגבוהות ביותר (ע"פ מודל חישובי) היה סיכוי נמוך ב־24% לפתח אנדומטריוזיס ביחס לנשים עם הרמות הנמוכות ביותר.
רמות הוויטמין בנשים עם אנדומטריוזיס הן נמוכות יותר מאלו שנמצאות בנשים בריאות. נשים עם אנדומטריוזיס חמור יותר (דרגה 3-4) סובלות ממחסור חמור יותר של הוויטמין ביחס לנשים עם אנדומטריוזיס קל יותר (דרגה 1-2).
חלק מהמחקרים הראו שבנשים ללא אנדומטריוזיס כמות הקולטנים ברירית הרחם משתנה לאורך החודש. לאחר הביוץ ישנה עליה בכמות הקולטנים. עליה זו מאפשרת לוויטמין די לפעול ביחד עם הורמון הפרוגסטרון בתהליך ההכנה של רירית הרחם להשתרשות העובר (ולסייע בתהליכים חשובים בתחילת ההיריון). בנשים עם אנדומטריוזיס רמת הקולטנים לא משתנה לאורך החודש!
לאחר שמיינו את החלקים לקבוצות שלהן, נשאר רק להרכיב את כל הפרטים הקטנים לתמונה השלמה:
מחקרים בעבר הראו שרמות נמוכות של ויטמין די קשורות לבעיות פוריות ולסיכויי הצלחה נמוכים בהפריה חוץ גופית.
לפי נתון זה ובצרוף עובדות האחרות (נטיה לרמות נמוכות, התפקיד שלו בוויסות תהליכים דלקתיים, וההשפעה הלא תקינה שלו על תהליך ההכנה של רירית הרחם להשתרשות) ניתן להבין בקלות מדוע חלק מהחוקרים חושדים שהמחסור שלו הוא אחד מהגורמים לבעיות הפוריות בנשים עם אנדומטריוזיס.
הרבה מהנשים שמתמודדות עם אנדומטריוזיס נוטלות טיפול שמטרתו למנוע ביוץ.
מחקר שבדק את ההשפעה של הטיפול המשולב של ויטמין די ביחד עם הטיפול להפסקת המחזור הראה שהטיפול המשולב הצליח להפחית את הכאבים בצורה טובה יותר ואף הוביל לשיפור במצב הרוח ובתסמיני חרדה ודכאון.
לפני שאת מתחילה לקחת תוספים חשוב שתדעי מה מצבך כיום.
במידה ולא בדקו לך את רמות הוויטמין די בשנה האחרונה אני ממליץ לך לבקש מרופא/ת המשפחה שלך לבצע בדיקה. במחקר הזה הוגדרו רמות הוויטמין די הרצויות בין 40-60ng/ml. מדובר על ערך שהוא גבוה מהמקובל בבדיקות הדם ולדעתי יש בכך הגיון. ניתן לחשב את הכמות הרצויה על פי שני פרמטרים: משקל/רמה הנמדדת בבדיקות דם.
הדרך הטובה ביותר לחשב מה המינון היומי הרצוי היא ע״י המחשבון שנמצא בקישור הזה >>
חשוב לי להדגיש שויטמין די הוא מאוד בטוח לשימוש גם במינונים גבוהים ואין צורך לחשוש ממינון יומי גדול.