אנדומטריוזיס 10 – zoom out

אני והאנדומטריוזיס חוגגים כבר שלוש שנים של זוגיות. שלוש שנים שאני מרגיש שאני חופר לתוך המחלה הזו עוד ועוד, מקלף ממנה שכבות רק כדי לגלות שיש שם עוד.

בחודשים האחרונים אני עושה תהליך של zoom out. השאלה שמרחפת לי בראש עכשיו היא לא מה המנגנונים שמפעילים את המחלה ואיך אפשר לעזור בריפוי שלה, אלא למה היא מתחילה? מה מצית אותה? אני כמובן לא הראשון ששואל את השאלה הזו, כל מחקר אפידמיולוגי שואל אותה – ויש בהם גם תשובות, אבל אני בהחלט חושב שהן חלקיות בלבד.

אז הנה תמצית ממה שעובר לי בראש בחודש האחרון:

שניים מהמרכיבים של אנדומטריוזיס הם שהיא מחלה דלקתית והיא בעלת מרכיב תורשתי. אם להיות מדויקים, מדובר בסיכוי גבוה פי 7 כאשר יש בנות משפחה חולות, והשאלה שמרחפת לי בראש היא – למה רק פי 7?? למה לא פי 10? או 50??

אנחנו יודעים היום שביטוי גנטי הוא לא הכל. “אפיגנטיקה” הוא מונח שמתייחס לשינויים שמתרחשים מחוץ לגנים, שמשפיעים על התפקוד של הגנום. “אפי” – משמעו מעל/מחוץ. אז מה בסביבה יכול להיות קשור להתחלה של המחלה הזו?? מה מעודד את הגנטיקה לבוא לידי ביטוי??

אנדומטריוזיס היא מחלה מורכבת מאוד. פועלים בה המון מנגנונים שונים, מנגנונים בהם מתגלה תפקוד לא תקין של מערכת החיסון ושל תהליכים דלקתיים, כשהתוצאה הסופית היא שלא רק שישנם נגעים שדומים לרירית הרחם מחוץ לרחם (חשוב לזכור שהתאים לא זהים בדיוק לתאי רירית הרחם, אלא רק דומים לתאים להם), אלא שגם רירית הרחם אינה בעלת מבנה זהה לזו של נשים בריאות.

ושוב אני שואל את עצמי – מה התחיל את השינוי הזה? מה מחולל אותו?? ויש לי מספר חשודים… אבל הפעם אני רוצה להציג את החשוד החדש:

חשוד מס’ 1 – מי קילקל את מנגנון הדלקת??

כפי שציינתי, אנדומטריוזיס היא מחלה דלקתית. אבל, בניגוד למצב תקין בו דלקת נוצרת בכדי להתמודד עם גורם פולש או פציעה, והמטרה שלה היא להגביל אותו ולהוביל לריפוי, באנדומטריוזיס הדלקת לא מבצעת את התפקיד שלה, ובמקום לעזור בתהליך הריפוי היא למעשה מעודדת את השרידות של הנגעים “הרעים”.

החיפוש אחר הגורם, והלימוד של התהליך הדלקתי בגוף, הוביל אותי לגילוי שדי הרעיש אותי והתחבר לי עם עובדות שאני פוגש הרבה בקליניקה. לא פעם מטופלות מספרות על תקופות של חוסר יציבות, כמו למשל ילדות עם מתח מתמשך בעקבות סיבות שונות, שהחמורות בהן כוללות גם התעללות פיזית, נפשית ואף מינית. מסתבר שמצבי מתח מתמשכים פוגעים ביכולת של הגוף לייצר בהמשך תגובה דלקתית “קלאסית”, כזו שמתוזמנת להסתיים ולא להמשיך ולהמשיך.

ההבנה הזו הובילה אותי למחשבה – האם יכול להיות שאחד מהגורמים להתפרצות האנדומטריוזיס הוא מתח מתמשך בעבר, שהוביל לפגיעה ביכולת של הגוף לייצר דלקת אפקטיבית?? האם העובדה שמחקרים מראים שכ-72% אחוז מהמזון שאנחנו נחשפים אליו הוא חדש ביחס לתהליך האבולוציוני שלנו, יכולה לגרום לעומס נוסף על מערכת החיסון המבולבלת שלנו?? ומה בדבר כל אותם גירויים חיצוניים אינסופיים שאנחנו נחשפים אליהם??


אנדומטריוזיס
חשוד מס' 1 - פגיעה ביכולת לייצר דלקת אפקטיבית

לסיכום

יש לי כבר תקופה חשודים נוספים, שהעיקרי בהם כולל חשיפה לא תקינה לאסטרוגן, ולאחרונה גם קשר למיקרוביום (טוב, הכל כנראה קשור אליו וכולם מדברים עליו).

אם הגעתם עד כאן – אני מלא הערכה.

אשמח לשמוע מה אתם חושבים.

מתוך ערוץ היוטיוב שלנו
אנדומטריוזיס 10 – zoom out
לשיחת ייעוץ השאירי פרטים:
אודי לוריא, Lic.Ac
אודות כותב המאמר
אודי לוריא

אודי לוריא

מטפל ברפואה סינית משנת 2001 בתחום הגינקולוגיה והפריון. בנוסף למסלול הלימודים המלא, של 4 שנות לימוד, השתלמתי בסין ב-Zhe Jiang University of traditional Chinese medicine. הקליניקה מתמקדת בטיפול בבעיות הגינקולוגיות השונות (אנדומטריוזיס, שחלות פוליציסטיות, תסמונות גיל המעבר ועוד..) ובליווי נשים שמנסות להרות (בצורה טבעית) ובמהלך טיפולי הפריון. פרסמתי מאמרים בעיתונות הבין לאומית והארצית ואני מרצה בכנסים וסדנאות. כיום, מלבד העבודה בקליניקה אני עוסק במחקר בשיתוף עם גינקולוגים בכירים.
תעודות והסמכות של אודי לוריא
2 תגובות
  • חיה
    הגב

    אני חושבת שמצב חזק של סטרס/ עקה שגרם להפרשת הרבה קורטיזול, שיבש את המערכת החיסונית, בלבל אותה (מתרחש לעיתים עם מחלות אוטואימוניות שמגיעות במקביל לאנדו) יכול להיות טיפטל בסרויאידים שהחליש/ בלבל את המערכת החיסונים וגרם לאנדו. אלו רק ניחושים. הלוואי ואני טועה.

    • הגב

      לי לא ידוע על מחקרים שמראים קשר בין מתן סטרואידים להתפרצות של אנדו, אבל אכן יש קשר בין מספר מחלות אוטואימוניות לשסיכוי לאנדו.

השאירו תגובה

Call Now Button