את בטוח מכירה את התחושה הזו, שלאחר שינה טובה בזמן מחלה את קמה ופתאום מרגישה יותר טוב!
לישון טוב זה מרפא. לא צריך לקרוא מחקרים כדי לדעת את זה.
הבעיה היא ששינה ואנדומטריוזיס הן לא החברות הכי טובות.
מחקרים מראים לנו את מה שכל אישה עם אנדומטריוזיס יודעת: אנדומטריוזיס פוגע באיכות השינה! לא סתם עייפות היא תלונה כל כך שכיחה.
מלטונין מוכר בעיקר כהורמון שאחראי על שינה, אבל הנה 8 סיבות חשובות (!!!) לכך שהוא מתאים גם לטיפול באנדומטריוזיס:
מחקר שבדק את ההשפעה של נטילת מלטונין (מינון של 10 מ״ג ליום) אצל נשים עם אנדומטריוזיס (מול קבוצת ביקורת) הראה שיפור מובהק לא רק באיכות השינה אלא גם ב:
עוצמת השיפור הלכה ועלתה ככל שזמן הלקיחה התארך!!
מספר מחקרים שנעשו בעכברים הראו שהטיפול במלטונין הוביל להצטמקות של הנגעים!
על הקשר בין אנדומטריוזיס ובעיות פוריות כבר דובר רבות.
השימוש במלטונין נחקר גם בקשר להשפעה שלו על הפוריות ומספר מחקרים הראו שלשימוש במלטונין היתה השפעה מיטיבה על:
ישנם מחקרים קטנים שהראו שהשימוש בתרופות נוגדות כאב עלול להוביל לירידה בכמות המלטונין שהגוף מייצר. התרופות הן ממשפחת ה־NSAID (שנמצאות בשימוש שכיח בקרב נשים עם אנדומטריוזיס) וכוללות אספירין, נורופן, אדוויל, וולטרן ג’ל ועוד.
מחקרים מצומצים נוספים הראו השפעה דומה גם לתרופות נוגדות דכאון מקבוצת מעכבי SSRI ובייחוד פלואוקסטין (פלוטין, פרוזק, פריזמה).
מחקרים מראים שמלטונין בטוח בשימוש לתקופות קצרות וארוכות.
ראשית חשוב לי להדגיש שאני לא תזונאי קליני, ואת ההמלצות שלי אני מבסס פשוט על סמך המחקרים עליהם עברתי. במידה ואת שוקלת להשתמש במלטונין אין באמור כאן לשמש המלצה והוא לא יכול להחליף יעוץ והתאמה פרטניים.
בארה״ב ובקנדה מלטונין נמכר פשוט כתוסף מזון.
בישראל מלטונין נמכר כתרופת מרשם ומטופלות שנוטלות אותו מזמינות אותו מהאינטרנט, וקשה מאוד לדעת מה איכות המוצרים השונים שנמכרים.
Melatonin: shedding light on infertility?–A review of the recent literature, J Ovarian Res 2014 Oct 21;7:98.
Efficacy of melatonin in the treatment of endometriosis: A phase II, randomized, double-blind, placebo-controlled trial. PAIN 154 (2013) 874–881
Melatonin in Endometriosis: Mechanistic Understanding and Clinical Insight. Nutrients 2022, 14, 4087
Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs Alter Body Temperature and Suppress Melatonin in Humans. Physiology & Behavior, Vol. 59, No. 1, pp. 133-139, 1996
The SSRI citalopram increases the sensitivity of the human circadian system to light in an acute dose. Psychopharmacology https://doi.org/10.1007/s00213-018-5019-0