אחת הבעיות השכיחות איתן מתמודדות נשים עם אנדומטריוזיס היא בעיית פוריות.
אי הפריון בנשים עם אנדומטריוזיס נגרם בין השאר בעקבות ירידה מוקדמת ברזרבה השחלתית, מצב שנקרא ברפואה גם ״אי ספיקה שחלתית״ (או במלים פשוטות – ירידה מוקדמת בכמות הביציות בשחלה). הרזרבה השחלתית הנמוכה נגרמת בעיקר בגלל נגעים הנמצאים על השחלה עצמה הנקראים אנדומטריומות. נוכחות האנדומטריומה על גבי השחלה גורמת לפגיעה ישירה ברקמת השחלה ובביציות שבתוכה, ולכן מובילה לירידה מוקדמת ברזרבה השחלתית.
החשש מפני טיפולי הפוריות הוא גדול וטבעי, וחלקו קשור לפחד שאולי טיפולי הפריון לא יצליחו.
הסיכוי להצלחה בטיפולי פוריות מורכב משני גורמים עיקריים, שקשורים אחד בשני:
קיים קשר הדוק בין שני הגורמים – ככל שאישה מתבגרת, ישנה ירידה טבעית ברזרבה השחלתית. הירידה מתחילה להיות משמעותית החל מגיל 35, מאיצה לאחר גיל 37 והופכת לגורם משמעותי לאחר גיל 40.
אני חושב שאני לא אחטא לאמת כאשר אומר שרופא פריון, לפני שהוא קורא את שמה של מטופלת חדשה, הוא בודק את הגיל שלה…
גיל המטופלת הוא כמובן נתון ידוע, השאלה המסקרנת היא איך ניתן לדעת האם קיימת ירידה מוקדמת ברזרבה השחלתית?
חשוב לדעת שאף אחת מהבדיקות לא נחשבת לבדיקה מושלמת, ולכן הרבה פעמים רופאים מצליבים תוצאות של 2-3 בדיקות בכדי לנסות להעריך בצורה המדויקת ביותר את מצב הרזרבה השחלתית.
Anti-Müllerian hormone הוא הורמון שמופרש מכל אותם הזקיקים הקטנים שנמצאים בשחלה ומהווים את מאגר הביציות.
בדיקה של רמת ה־AMH מקבילה לספירה של כמות הזקיקים שנמצאת בשחלה:
במידה ואובחנת עם אנדומטריוזיס תדאגי לבצע בדיקת AMH!
אני מודע לכך שזו לא ההנחיה הרפואית הגורפת, אבל אם יש דבר אחד שברור לכל מי שמטפל באנדומטריוזיס, זה שאנחנו רחוקים מלהבין לעומק את מנגנוני המחלה. מנגד, חשוב לזכור, שנשים עם אנדומטריוזיס מגיבות פחות טוב לטיפול הההורמונלי שניתן במהלך טיפולי פוריות, וכמות הביציות שמצליחים לשאוב הוא נמוך ביחס לנשים ללא אנדומטריוזיס.
במידה וביצעת בדיקה שהראתה שמצב הרזרבה השחלתית תקינה, חשוב לחזור על הבדיקה שוב בעוד שנה/שנתיים, בכדי לנסות ולהעריך האם הירידה ברזרבה השחלתית תואמת את הזמן או שאולי קיים תהליך מואץ.
במידה וישנה ירידה מוקדמת של הרזרבה השחלתית, למרות הקושי בדבר, כדאי מאוד לשקול תהליך של שימור פוריות. תהליך של הקפאת ביציות או עוברים (שעדיפים על ביציות) יכול להיות מרכיב חשוב מאוד ביכולת להתמודד עם בעיות פוריות בעתיד.
עוד מידע על הבדיקה ניתן לקרוא כאן
יש לך שאלה ?מוזמנת לרשום ולהגיב כאן למטה!